Komercijala

„Komercijala“ je treći album zagrebačke grupe Jazzy Blef objavljen za Dancing Bear, a njihov specifičan glazbeni izričaj najbliži je autorskoj jazz šansoni.

Na albumu su surađivali:
Nenad Jura Vrandečić (kontrabas)
Matija Dedić (klavijature)
Saša Nestorović (tenor saksofon i sopran saksofon)
Mario Igrec (el. gitara)
Hrvoje Rupčić (udaraljke)
Dragutin Smokrović – Smokva (prateći glas)

Uz stalne članove grupe - tekstopisca, skladatelja, aranžera, pjevača i gitarista Darka Frančića, kao i aranžera te bubnjara Milana Bojanića na albumima Jazzy Blefa sviraju ugledni hrvatski jazz glazbenici.

Na prvom albumu Pastel, Jazzy Blef obradio je pjesmu Arsena Dedića Porodično stablo te su ostvarili suradnju s klaviristom Matijom Dedićem i kontrabasistom Mladenom Barakovićem. Na drugom albumu Lik, uz Frančića i Bojanića svirali i Nenad Jura Vrandečić (kontrabas, el. bas, gitara), Saša Nestorović (tenor sax, sopran sax), Matija Dedić (klavijature), Mario Igrec (el. gitara), Hrvoje Rupčić (udaraljke). Uz njih je kao gost nastupila kantautorska zvijezda Vlado Kreslin u pjesmama Nekega jutra, ko se zdani (J. Hübscher - V. Kreslin) i Namesto koga roža cveti (V. Kreslin) u autorskim obradama Frančića i Bojanića.

Uspješnu studijsku suradnju s Vladom Kreslinom, Jazzy Blef nastavio je zapaženim zajedničkim nastupima u klubu hrvatskih glazbenika SAX u Zagrebu. Grupa osobito njeguje nastupe u klupskim prostorima, a cijenjena je i tražena u svijetu književnoumjetničkog izdavaštva kao atraktivna kulisa na promocijama novih djela.

Jazzy Blef oduševio je 1999. godine publiku nastupom na Međunarodnom festivalu šansone Chansonfest 99., održanom u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" (Mala dvorana) u Zagrebu, s Frančićevom skladbom Stare pjesme.

Od 2008. godine umjesto Milana Bojanića u Jazzy Blefu svira ugledni zagrebački bubnjar Borna Šercar.

Povratak